Pierwsza wymiana rozrządu miała miejsce w serwisie przy 105 tys km. Zbliżam się do 190 tys km więc dzwonię do serwisów Skody w celu zapytania przy jakim przebiegu mam planować następną wymianę i tam w zależności od fantazji rozmówcy słyszę różne przebiegi od: co 90 tys do co 120 tys. Jest to dla mnie ważne ponieważ planuję w te wakacje dłuższą trasę i nie chcę mieć kosztownej niespodzianki. Za fachową poradę z góry dziękuję.
tgf1, tak jak pisali koledzy, zależy od czasu /5 lat/, przebiegu /90kkm/, lub tuningu /75kkm/. na tą chwilę nalatane 85kkm, więc ja bym się nie zastanawiał. btw, ASO to zło... :twisted:
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
ja wymieniłem rozrząd jak nabyłem O1 (używaną z 2001r) czyli 4,5roku temu. Przez ten czas (4.5 roku) zrobiłem zaledwie 28tys km. Czy ten czas 5 lat jest naprawdę istotny? Czyli powinienem wymienić w tym roku?
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
rozrząd, oleje, opony, inne części wymienia się co określony czas/przebieg, niezależnie co jest najpierw. tak, rozrząd wymienia się co 5 lat, bo pasek się po prostu starzeje.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
rozrząd, oleje, opony, inne części wymienia się co określony czas/przebieg, niezależnie co jest najpierw. tak, rozrząd wymienia się co 5 lat, bo pasek się po prostu starzeje.
Czy wymieniać wtedy komplet + pompa wody czy tylko pasek?
strazakp
Wymiana paska zależy przede wszestkim od tego jaki ten pasek jest. Jeśli ktoś zakłada orginał to może spokojnie liczyć te 90 tyś, jeśli ktoś założy gówniazy zamiennik to czasem ciężko jest zrobić i 60tyś. Polecam zakładać albo orginał lub wysokiej klasy zamiennik. Ja w mojej Octavce mam INĘ czyli to samo co orginał tylko bez znaczka VW i trochę tańsze. Polecam od razu wymieniać kpl tzn. rozrząd i pompę wody. Po co 2 razy rozbierać to samo.
ja 4,5 roku temu wymieniałem rozrząd z paskiem firmy Dayco lub Gets (nie pamiętam dokładnie ) ale chyba Gets bo miał być jakiś wzmocniony. Pozostałe części Rouvile.
[ Dodano: Sob 11 Maj, 13 21:48 ]
Gates
strazakp
Komentarz